aurel kft

valeriana-relax-day
valeriana-relax-night

Naturshop

webáruház

naturshop left

Minden egy helyen
negyzet-strong-detox

multiwinter-w274

multi-start

nicotin-stop

celsus-hu-strong

allergy-forte

malnacsili-negyzet

szivunkert-vital-magne-negyzet

strongman-tokmag-negyzet

immunvedelem

naturshop-webaruhaz-a-facebookon-is

Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 63

Fogyókúra és a Garcinia cambogia titka

Nagyjából fél évvel ezelőtt foglalkoztunk az Ideálban az elhízással, illetve azokkal a természetes hatóanyagokkal, amelyeket hatékonynak tartanak a testsúlycsökkentésben. Akkor sajnos nem volt lehetőségünk részletesebben megvizsgálni ezeket a növényi összetevőket, így most térjünk vissza a Garcinia cambogia-ra.

Megállapítottuk, hogy a hatékony, hosszútávra szóló testsúlycsökkenés kulcsa életvitelünk, gondolkodásmódunk megváltoztatásában, újragondolásában rejlik. A kilók elleni küzdelemben az étrend-kiegészítők csak az egyik összetevőt jelentik. Hazánkban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által összeállított „Nemzeti lista” foglalja össze azokat az összetevőket, amikről állítható, hogy a testsúlycsökkentésben étrend-kiegészítőként alkalmazva hatékonyak lehetnek. Ezek között található a Garcinia cambogia is, mint teltségérzést növelő készítmény. Az OÉTI azért tartja megfelelőnek ezt a növényt, mert rengeteg hidroxi-citromsav (HCA) található benne. A Garcinia cambogia ilyen hatása nem újdonság, hiszen az Ayurvédikus gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák természetes étvágycsökkentőként és emésztést elősegítő tápanyagként. Mindazonáltal szélesebb körben csak napjainkban vált ismertté zsírraktározást megakadályozó tulajdonságai miatt. Bár még folynak hatásosságával kapcsolatban a HCA kutatásai, tudományos vizsgálatai  és elemzései, de ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk erről a hatásos kiegészítőről, mely dokumentáltan segít blokkolni az emberi szervezetben a  zsír raktározódását, és az étvágyat is csökkenti.

Hogyan is működik ez a növény?

Mikor a kelleténél több ételt eszünk, akkor a felesleg nem használódik el energiaként, hanem a májban és az izomszövetekben glikogénként tárolódik. Ha ezek a raktárak megtelnek, a többletkalória zsírrá alakul. A vizsgálatok eredményei alapján a HCA úgy segít, hogy megakadályozza a „felhasználatlan” energia zsírrá alakulását, ezáltal csökkenti a nemkívánatos zsírfelhalmozódást. A kutatók szerint a HCA egy specifikus enzim - ATP-citrát liáz - blokkolásával fejti ki hatását. Ez az enzim részben a szénhidrátok zsírrá történő átalakulásáért felelős, így ha legátoljuk, akkor több szénhidrát tud glikogén formájában tárolódni, és kevesebb szénhidrátból származó kalória fog átalakulni raktározott zsírrá.

Kimutatták továbbá azt is, hogy a HCA csökkentheti az étvágyat. Ezt a hatást úgy éri el, hogy gátolja azokat az agyi impulzusokat, amelyek az éhségérzetet kialakítják, ezért nem fogyasztunk annyi kalóriát. Valójában a kutatások szerint a HCA több mint 10 százalékkal is csökkentheti a kalória-bevitelt, étvágycsökkentő hatása folytán. Így nem érzünk akkora ingert, hogy annyit együnk, mint egyébként.

Fontos tudnunk, hogy a króm növelheti a HCA előnyös hatásait, ezért is készítenek több krómmal kombinált HCA készítményt. A HCA jellemzően a termogenikus és súlycsökkentő szerek egyik alkotóeleme, többnyire koffeinnel, keserűnaranccsal és karnitinnel együtt alkalmazzák. Terhesség és szoptatás ideje alatt a HCA alkalmazása nem ajánlott.


Dr. Szigeti Gyula Péter

Megjelent: 18953 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. július 20. péntek 13:48