aurel kft

valeriana-relax-day
valeriana-relax-night

Naturshop

webáruház

naturshop left

Minden egy helyen
negyzet-strong-detox

multiwinter-w274

multi-start

nicotin-stop

celsus-hu-strong

allergy-forte

malnacsili-negyzet

szivunkert-vital-magne-negyzet

strongman-tokmag-negyzet

immunvedelem

naturshop-webaruhaz-a-facebookon-is

Celsus Q1 + Q10 Vital® kapszula 60db

Celsus Q1 + Q10 Vital® kapszula 60 db,
a mindennapi energiánkért!

A termék a Q1 koenzim és a Q10 koenzim egyedülálló párosa, amely egyedi a világon!

Hazai szakemberek által fejlesztett étrend-kiegészítő. A 2013-as év innovációs díjnyertes terméke!

KIKNEK AJÁNLJUK:

stresszes életmód, fáradtság esetén, szellemi és fizikai megterhelés esetén, fiatal sportolóknak, vizsgára készülőknek, 30 év felettieknek, mitokondriális megbetegedésben szenvedőknek.

TERMÉK ELŐNYÖK:

  • 100% vegán termék
  • Kombinált összetétel: a készítmény tartalmazza a Q1 ajánlott napi dózisát (5mg), illetve a Q10 ajánlott napi dózisát is (60mg)
  • Bizonyos sztatinok kivonják a szervezetből a Q10-et, ezért pótolni szükséges!
  • Tisztán növényi kapszulából készült.
  • A Q10 koenzim a Q1 koenzim segítségével képes bejutni a sejtekbe.
  • Napi 1 kapszula elegendő.

ÖSSZETEVŐK:
burgonya-, és kukoricakeményítő, HPMC (kapszula), ubiquinone (60 mg Q10 koenzim), NADH (5 mg Q1 koenzim)

KISZERELÉS: 60 db 0,45 g-os kapszula

ADAGOLÁS:
Felnőtteknek napi 1 kapszulát bőséges folyadékkal ajánlott bevenni! 3–6 hónap szedése után 1 hónap szünet beiktatása javasolt!

EGYSÉGNYI TARTALOM:
1 kapszula tartalmaz: ubiquinone 60 mg*, NADH 5 mg*
*A javasolt napi bevitel nem meghatározott.

OÉTI notifikációs szám: 11656/2012

Származási hely: Magyarország

Forgalmazza: Celsus Természetgyógyászati Kft., Cím: 1027 Budapest, Margit krt. 56. I./4.

Bővebb info: https://q1q10-termekek8.webnode.hu/

Szakmai ismertetőt itt olvashatsz:

pdfQ1 Q10 Vital® kapszula és spray

FIGYELMEZTETÉS:
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Gyermekek elől elzárva, szobahőmérsékleten tárolja!

vasar

HATÓANYAGOKRÓL BŐVEBBEN

 

MIT KELL TUDNI A Q10 KOENZIMRŐL?

A Q10 koenzim (ubikinon, ubikinol) egy vitaminszerű anyag, azzal a különbséggel, hogy a szervezet képes az előállítására. Mivel a szervezetben megtermelt mennyisége 30-35 év környékén jelentős mértékben csökken, így ettől az időponttól kezdődően célszerű a pótlása!
A Q10 esszenciális komponense a mitokondriumnak (sejtek energiaközpontjai), és elsődleges feladata a szervezet energiatermelő (ATP előállító) folyamataiban van.

Mire használjuk? / Főbb hatásai:

  • Segít megelőzni a kardiovaszkuláris betegségeket (elsősorban a szívelégtelenséget), ill. a már kialakult rendellenességek esetén is javulást eredményezhet a használata.
  • Szívinfarktus: Egy kis betegpopuláción elvégzett vizsgálat a Q10 pótlást hatékonynak találta az életminőség javítás tekintetében a szívinfarktus kezelésére, abban az esetben, ha a terápiát 3 napon belül elkezdték.
  • Magas vérnyomás: Az eddigi megfigyelések alapján az mondható el, hogy 8-15 Hgmm-rel képes csökkenteni a vérnyomás értékét.
  • Angina: Az eddigi klinikai megfigyelések azt támasztják alá, hogy a Q10 alkalmazása csökkenti az anginás panaszok előfordulását és növeli a terhelés szívhatásait.
  • A szervezetben erős antioxidáns hatással rendelkezik, amely hatását főleg a mitokondriumban fejti ki. Egyúttal a szervezetben véd az LDL-koleszterin oxidációja ellen is.
  • Mitokondriális betegségek: A Q10 és/vagy Q1 alkalmazása a korábban bemutatott biokémiai hatás alapján indokolt a következő kórképekben: myopathiak és encephalomyopatiák.
  • Immunrendszer-erősítőhatással is rendelkezik, aminek a magyarázata az, hogy az immunsejtek igen energiaigényesek, a Q10 koenzim pedig segíti az energiatermelésüket.
  • Csökkentheti a regenerációs időt, mivel részt vesz az ATP termelésében. Krónikus fáradtság szindróma esetén is segíthet.
  • Az idősödő szervezet egyre kevésbé képes elegendő Q10-et termelni, így pótlása csökkentheti az öregedéssel járó panaszokat és a degeneratív elváltozások esélyét.
  • Életkor-függő macula degeneratio: Egy klinikai vizsgálat azt mutatta ki, hogy acetyl-L-carnitine, n-3 zsírok és a Q10 adagolása csökkenti az életkor-függő macula deneratio kialakulását.

További előnyei

  • Úgy tűnik, védi az idegeket, lassítja a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór súlyosbodását.
  • Alzheimer-kór: Klinikai vizsgálatok azt bizonyították, hogy a Q10 és/vagy Q1 alkalmazása csökkentette a dementia kialakulását és progresszióját Alzheimer-kórban.
  • Parkinson-kór: Klinikai vizsgálatok azt bizonyították, hogy a Q10 és/vagy Q1 alkalmazása csökkentette a Parkinson-kór tüneteit.
  • A kutatások szerint a Q10 koenzim stabilizálja a cukorbetegek vércukorszintjét.
  • Esetleg segítheti a fogyást, bár inkább csak abban az esetben, ha az illetőnek a kiegészítés előtt alacsony volt a Q10 koenzim szintje.
  • Izomdystropiák: A Q10 segíthet az izomdystrophiák tüneteinek csökkentésében és az életminőség javításában.

Hogyan használjuk?

  • A Q10 koenzim zsírban oldódó anyag. Így ajánlatos zsírt tartalmazó étkezés közben/után bevenni, ez fokozhatja a felszívódó mennyiséget! Naponta 50-200 mg szedése javasolt! A Q10 koenzim hosszú távú kiegészítő, sokszor egy-két hónapot is igénybe vesz, mire pozitív hatásai megnyilvánulnak.
  • Még nagy adagokban is igen biztonságos táplálék-kiegészítő. Mivel megfelelően nem vizsgálták még ki, terhes, ill. szoptató nők ne fogyasszák!
  • Toxicitás: nincs.
  • Tiltás: nem szerepel semmilyen tiltólistán.

Kölcsönhatások egyéb hatóanyagokkal:

  • Q1 szükséges ahhoz, hogy a Q10 az antioxidáns, ill. energiatermelésben játszott szerepét betöltse.
  • Szelénnel történő együttes alkalmazásakor a szívelégtelenségre kifejtett pozitív hatások felerősödnek.
  • A Warfarin (ami egy vénás thromboembolia kialakulása elleni gyógyszer) hatását csökkentheti a Q10 koenzim kiegészítés, így nem ajánlott ebben az esetben a szedése!
  • A sztatin tartalmú koleszterincsökkentők negatívan befolyásolják a Q10 koenzim szintet a szervezetben, így ekkor külső pótlása javasolt!

vasar

Felhasznált irodalom:

  1. Crane F.L., Hatefi Y., Lester R.I., Widmer C. (1957) Isolation of a quinone from beef heart mitochondria. In: Biochimica et Biophys. Acta, vol. 25, pp 220-221.
  2. Eighth International Symposium on Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q (1994) Littarru G.P., Battino M. , Folkers K. (Eds) The Molecular Aspects of Medicine, Vol. 15 (Supplement), pp S1-S294.
  3. Folkers K, Brown R, Judy WV, Morita M. Survival of cancer patients on therapy with coenzyme Q10. Biochem Biophys Res Commun. 1993;192:241-245.
  4. Folkers K., Langsjoen Per H.,Willis R., Richardson P., Xia L.,Ye C., Tamagawa H. (1990) Lovastatin decreases coenzyme Q levels in humans.  Proc. Natl. Acad Sci. Vol. 87, pp.8931-8934.
  5. Folkers K., Vadhanavikit S., Mortensen S.A. (1985) Biochemical rationale and myocardial tissue data on the effective therapy of cardiomyopathy with coenzyme Q10. In: Proc. Natl. Acad. Sci., U.S.A., vol. 82(3), pp 901-904.
  6. Judy W.V., Hall J.H., Toth P.D., Folkers K. (1986) Double blind-double crossover study of coenzyme Q10 in heart failure.  In:  Folkers K., Yamamura Y. (eds) Biomedical and clinical aspects of coenzyme Q, vol. 5.  Elsevier, Amsterdam, pp 315-323.
  7. Langsjoen P. H., Langsjoen P. H., Willis R., Folkers K. (1994) Treatment  of essential hypertension with coenzyme Q10.  In:  Eighth International Symposium on Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q (1994) Littarru G.P., Battino M. , Folkers K. (Eds) The Molecular Aspects of Medicine, Vol. 15 (Supplement), pp S287-S294.
  8. Langsjoen P. H., Langsjoen, P. H., Folkers, K. (1989) Long term efficacy and safety of coenzyme Q10 therapy for idiopathic dilated cardiomyopathy.  In:  The American Journal of Cardiology, Vol. 65, pp 521 - 523.
  9. Langsjoen Per.H., Vadhanavikit S., Folkers K. (1985) Response of patients in classes III and IV of cardiomyopathy to therapy in a blind and crossover trial with coenzyme Q10. In:  Proc. Natl.  Acad. of Sci., U.S.A., vol. 82, pp 4240-4244.
  10. Mellors A., Tappel A.L. (1966) The inhibition of mitochondrial peroxidation by ubiquinone and ubiquinol. J. Biol. Chem., vol. 241, pp 4353-4356.
  11. Mortensen S.A., Vadhanavikit S., Folkers K. (1984) Deficiency of coenzyme Q10 in myocardial failure. In: Drugs Exptl. Clin. Res. X(7) 497-502.

 

MIT KELL TUDNI A Q1 KOENZIMRŐL?

A NADH egy olyan komplex vegyület, amely többek között B3-vitaminból (nikotinamid) épül fel. A NADH a sejtek energiatermelő folyamatainak és antioxidáns rendszerének nélkülözhetetlen eleme. Alapvető szerepe van az elektronok szállításában a redoxpotenciál-transzfer során. Biokémiailag a NADH a szervezetben megtalálható egyik legpotenciálisabb antioxidáns rendszer.

Mire használjuk? / főbb hatásai:

  • Segít megelőzni a kardiovaszkuláris betegségeket (elsősorban a szívelégtelenséget), ill. a már kialakult rendellenességek esetén is javulást eredményezhet a használata.
  • Magas vérnyomás: Az eddigi megfigyelések alapján az mondható el, hogy 8-15 Hgmm-rel képes csökkenteni a vérnyomás értékét.
  • A szervezetben erős antioxidáns hatással rendelkezik, amely hatását főleg a mitokondriumban fejti ki.
  • Mitokondriális betegségek: A Q10 és/vagy Q1 alkalmazása a korábban bemutatott biokémiai hatás alapján indokolt a következő kórképekben: myopathiak és encephalomyopatiák.
  • Csökkentheti a regenerációs időt, mivel részt vesz az ATP termelésében. Krónikus fáradtság szindróma esetén is segíthet.

További előnyei

  • Az orvostudomány számos olyan megbetegedést ismer, melyet a szabad gyökök okoznak (néhány szív- és érrendszeri megbetegedés, több daganatos megbetegedés, az ízületeket érintő degeneratív betegségek és az öregedéssel kapcsolatos kórformák). Ez azt is jelenti, hogy a Q1 alkalmazása előnyös lehet ezekben a betegségekben.
  • Úgy tűnik, védi az idegeket, lassítja a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór súlyosbodását.
  • Alzheimer-kór: Klinikai vizsgálatok azt bizonyították, hogy a Q10 és/vagy Q1 alkalmazása csökkentette a dementia kialakulását és progresszióját Alzheimer-kórban.
  • Parkinson-kór: Klinikai vizsgálatok azt bizonyították, hogy a Q10 és/vagy Q1 alkalmazása csökkentette a Parkinson-kór tüneteit.

Hogyan használjuk?

  • A Q1 koenzim zsírban oldódó anyag. Így ajánlatos zsírt tartalmazó étkezés közben/után bevenni, ez fokozhatja a felszívódó mennyiséget. Naponta 1-5 mg szedése javasolt!
  • Mivel megfelelően nem vizsgálták még ki, terhes, ill. szoptató nők ne fogyasszák!
  • Tiltás: nem szerepel semmilyen tiltólistán.

Kölcsönhatások egyéb hatóanyagokkal

  • Q1 szükséges ahhoz, hogy a Q10 az antioxidáns, ill. energiatermelésben játszott szerepét betöltse.
  • Szelénnel történő együttes alkalmazásakor a szívelégtelenségre kifejtett pozitív hatások felerősödnek.

 

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

Ismerd meg a Q1-NADH hatásmechanizmusát!

KOENZIM-1(Q1) - az agy koenzimje.

Az NADH a nikotinamid-adenin-dinukleotid megnevezéssel jelölt biológiai anyag rövidítése. A „H” betű a hidrogént jelenti. Ezt a vegyületet KOENZIM-1(Q1) néven is ismerik.

Az enzimek a biológiai folyamatok katalizátorai; a szervezetünkben olyan anyagokat hoznak létre, amelyekre az életben maradás érdekében van szükség. Az élő sejtekben a kis mennyiségben jelenlévő enzimek az élelmiszerek alkotórészeinek redukcióját és átalakítását katalizálják, ennek eredményeképpen víz keletkezik és energia szabadul fel. Az enzimek a feladatuknak csak akkor tudnak eleget tenni, ha egy további, kiegészítő anyag (egy létfontosságú faktor) magával az enzimmel vegyi kapcsolatba tud lépni. Az ilyen faktorokat nevezzük koenzimeknek.

A kiegészítő koenzim nélkül az enzimek többsége nem végzi el feladatát. Ezért a koenzim lényeges szerepet tölt be egy enzim aktivitásában. A DHEA-val és a melatoninnal ellentétben, a NADH nem hormon, hanem koenzim. Minél több NADH áll a sejtek rendelkezésére, annál több energiát tudnak termelni.

1. Mi is pontosan a Q1 NADH?

A KOENZIM-1(Q1) minden élő növényi és állati sejtben megtalálható, minthogy alapvető fontosságú az energiatermeléshez, és ezáltal minden sejt életben maradásához. Az állati sejtek több KOENZIM-1(Q1)-t termelnek, mivel nagyobb az energiaszükségletük is. 
A legnagyobb KOENZIM-1(Q1)-tartalom azokban a sejtekben és szövetekben fordul elő, amelyek a legnagyobb energia-szükséglettel bírnak. Ezek a szív, az agy, az izmok, a máj és a vesék.

Az NADH-t a KOENZIM-1(Q1) névvel is szokták illetni. Ez a megnevezés a KOENZIM-1(Q1) jelentőségét hangsúlyozza, lévén szervezetünkben a legfontosabb koenzim. A koenzimeknek az enzimek mellett jelen kell lenniük mint kiegészítő anyagoknak (szakszóval „faktorok”-nak), hogy az enzimek aktívak legyenek.

2. Az emberi szervezetben több mint 1000 anyagcsere-reakciót szabályoz a KOENZIM-1(Q1).

A KOENZIM-1(Q1) által katalizált számos biokémiai reakció közül az alábbiaknak van a legkiemelkedőbb jelentősége:

  • A KOENZIM-1(Q1) az energiatermelés „üzemanyaga” minden sejtben.
  • A KOENZIM-1(Q1) elősegíti a sejtek érintetlenségének, épségének megőrzését.
  • A KOENZIM-1(Q1) támogatja a test saját elhárító mechanizmusát.

Ha hiány van KOENZIM-1 -ből, akkor a testi vagy a szellemi fáradtság érezhetővé válik. A KOENZIM-1(Q1) minden élő sejtben előfordul. A legmagasabb KOENZIM-1(Q1)-tartalom a húsokban, a szárnyasokban és a halakban található. A zöldségek, gyümölcsök, vagy másféle növényi élelmiszerek sokkal kisebb mennyiségben tartalmaznak KOENZIM-1(Q1)-et, mint a húsok.

Az élelmiszerek összes KOENZIM-1(Q1)-tartalmának gyakorlatilag teljes egésze tönkremegy a főzés folyamán. A nyers élelmiszerekből származó KOENZIM-1(Q1)-t pedig a gyomorban lévő savak bontják le. Az egyedüli lehetőség arra, hogy ezt a létfontosságú anyagot kielégítő mennyiségben fel tudjuk venni az élelmiszerekből, abban áll, hogy a KOENZIM-1(Q1)-et vesszük magunkhoz!

3. Q1 - minden testi sejt új energiaforrása

Testünk valamennyi élő sejtje energiát igényel ahhoz, hogy feladatát el tudja látni. Az izmoknak ahhoz kell energia, hogy mozogni tudjanak. Az agy az energiát a működőképes felismerő és emlékező tulajdonságokhoz igényli. A szívnek az energia a pumpálási-szivattyúzási feladatok ellátásához kell. A tüdő nem képes energia nélkül lélegezni. Az energiatermelésre való képesség az előfeltétele annak, hogy egy sejt egyáltalán létezni tudjon. Energia nélkül minden sejt elpusztul.

Egy élő sejtnek az energiatermeléshez a következő tápanyagokra van szüksége:

  • Cukorra a táplálékból,
  • Oxigénre és
  • NADH-re, azaz a KOENZIM-1(Q1) -re.

Egy olyan folyamatban, amit sejtlégzésnek neveznek és ami minden egyes testi sejtben végbemegy, a glükózból egy speciális, a sejt számára felhasználható formájú - üzemanyag -, mégpedig a KOENZIM-1(Q1) jön létre. Ez az anyagcsere-folyamatok egymás után lezajló (kaszkád) lépései során reakcióba lép az oxigénnel, miközben víz képződik és energia szabadul fel. Ezt az energiát kémiai alakban, egy ATP-nek (Adenozin-trifoszfát, angolul: "Adenosin-TriPhosphate") nevezett vegyületben tárolja a sejt.

4. KOENZIM-1(Q1) - további fontos funkciók

A sejtek energiaszintjének (ATP) fokozásában minden egyes sejtben energiaforrásként betöltött szerepe mellett a KOENZIM-1(Q1) az emberi szervezetben a következő - bizonyított - fontos funkciókat látja el:

5. KOENZIM-1(Q1) elősegíti a sejtek épségének megóvását

Számtalan anyag hat naponta az emberre. Ezek befolyást tudnak gyakorolni a sejtekre, miközben a sejteket három döntő fontosságú helyen támadják meg: A sejtmembránon keresztül, a mitochondriumnál (ahol az energiaképződés végbemegy), és a sejtmagban lévő géneknél. Ha a sejtmembrán megsérülnek, akkor „lyukassá” válik. Ilyenkor citoplazma lép ki és a sejt elpusztul. Ha a mitochondrium sérül meg, akkor csökken az energiatermelés. Amikor egy meghatározott szint alá esik az energiatermelés, akkor a sejt az energiahiány következtében tönkremegy, elpusztul.

6. A KOENZIM-1(Q1) támogatja a szervezet saját védekező mechanizmusát.

A fehérvérsejtek képesek arra, hogy a baktériumokat, vírusokat és más fertőző ágenseket eltávolítsák, eliminálják. Ehhez azonban nagy mennyiségű energiára van szükség. Ezért játszik oly döntően fontos szerepet a KOENZIM-1(Q1) az immunvédekezésben, és minél több KOENZIM-1(Q1) áll a szervezet rendelkezésére, annál jobban működik immunrendszerünk, és annál jobban meg vagyunk védve a fertőzésektől. A KOENZIM-1(Q1) elősegíti a fontos anyagok képződését a testünkben. Ide sorolandók az úgynevezett ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek), az agy kémiai üzenettovábbító szerei, a küldöncök, melyek nagyon fontosak az emlékezőképességben, a gondolkodási teljesítményben, de még a pszichikai viselkedésben is.

vasar

Q10 szervezetünkben lévő hatása

Q10, azaz UBIKINON

Koenzim Q10 vagy másik nevén az ubikinon, ubidekarenon egy 1,4 Benzikinon, melyet sokszor CoQ10, CoQ, Q10 vagy Q formában rövidítenek. A jelölésekben a „Q” mindig a kinon kémiai csoportra utal, a 10-es szám pedig azt jelzi, hogy a láncban mennyi izoprenil alegység található.

A koenzim Q10 egy vízben oldódó vitaminszerű anyag, ami a legtöbb eukarióta sejtben megtalálható, így a mitokondriumokban is igen sok van belőlük. Az elektrotranszport lánc egyik alkotóelemeként részt vesz az aerob sejtlégzésben, ATP formájában energiát termelve. Nagyon fontos szerepe van, hiszen az emberi testben létrejövő energia 95%-áért felelős.

A koenzim Q10 koncentrációja azokban a szervekben a legmagasabb, amiknek a legnagyobb az energiaigénye, így a szív, a máj, a vese sokat tartalmaz belőle.

A Q10 koenzimnek egyébként három redox állapota van: teljesen oxidált állapotát ubikinonnak, a szemikinon változatát ubiszemikinonnak nevezzük és teljesen redukált formájában ő az ubikinol. Ez a molekula képes tehát teljesen oxidált és teljesen redukált formában is létezni, ennek köszönhető az is, hogy el tudja látni a feladatait az elektrotranszport láncban, de ezenfelül még antioxidánsként is működik.

A koenzim Q-nak egyébként több változata is létezik, attól függően, hogy hány izoprenoid alegység található meg benne: az emberben a Q10 a leggyakoribb. A CoQ10 számos sejt organellum membránjában megtalálható. Mivel a sejtekben az elsődleges szerepe az energiatermelés, a legnagyobb koncentrációban a mitokondrium belső membránjában van jelen. Létfontosságú a szerepe az elektrotranszport láncban. A folyamatban a koenzim Q10 az elektronok hordozójának szerepét tölti be. Ebben a folyamatban a CoQ10 elektron hordozóként funkcionál, amely az enzim komplex I-ről és II-ről viszi az elektronokat az komplex III-ra. Ez létfontosságú része a folyamatnak, mert semmilyen más molekula nem képes ellátni ezt a funkciót.

Így a CoQ10 a szervezet minden egyes sejtjében részt vesz az energiatermelésben.

Sejtjeink és így az egész szervezet energiával való ellátását a Q10 koenzim szabályozza. A Q10 egy katalizátor, amely szabályoz és felgyorsít bizonyos biokémiai folyamatokat. Ez a koenzim szabályozza az energia (ATP) termelést a mitokondriumokban. A Q10-et szervezetünk 25-30 éves koráig maga állítja elő, de e kor után szintje hanyatlani kezd és kívülről kell bevinni. A normálisnak mondható szint 25%-os csökkenése szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásához, magas vérnyomáshoz és számos más betegséghez vezethet. A Q10 alkalmas az immunrendszer erősítése, az agyműködés fokozására, védőhatása van a gyomorra és nyombélre, lassítja az öregedést és a már meglévő szív-, és érrendszeri panaszokat is gyógyítja.

A Q10 koenzim a köztudatba csodaszerként vonult be. Legnagyobb hatását klinikai tesztek alapján a szabadgyökök lekötésében fejti ki, ezáltal megakadályozza a rákot okozó sejtek elszaporodását. Kutatások és klinikai megfigyelések során megállapították, hogy betegség esetén a Q10 koenzim szintje csökken a szervezetben, ebből következően a szükséges szint fenntartása esetén betegség megelőző szerepe lehet. A Legnagyobb hiányát szívbetegség esetén mutatták ki. A hiány megszüntetése után a betegségből történő felépülési folyamat jelentősen lerövidíthető.

Kedvező hatását mutatták ki a szívritmus-zavarok kezelésében, a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésében.

A Q10 koenzim hatása kedvező lehet a rák megelőzésében és segíthet a rákos betegeknek is, jelentős immunerősítő és antioxidáns hatása miatt. Egy tanulmány szerint mellrák esetén például kimutatható pozitív hatással rendelkezik a Q10 koenzim.

A Q10-ről bővebben

A kor előrehaladtával egyre nagyobb szükségünk van a jótékony Q10 koenzim hatására. A szív és a tüdő egyre nehezebben dacol a gravitációs terheléssel, ezek olyan béklyók, amit a növekvő életkor rak ránk. Sokan úgy tartják, hogy ez az élet rendje, viszont akadnak olyanok is akik ezt nem fogadják el, nekik szól a Q10 koenzim, ez a sokak által csodaszernek tartott készítmény. Erős antioxidáns, E-vitaminnal kiegészítve még sokkal erősebben veszi fel a harcot a sejtjeinket károsító szabad gyökök ellen, így nagymértékben késlelteti szervezetünk öregedését és gátat vet a káros sejtburjánzásnak, vagyis a rák kialakulásának. A Q10 hatása megfigyelhető a fogíny betegségeknél is. Az orvosok ledöbbentek, az összes páciensük meggyógyult és még azoknak is meg lehetett menteni a fogait akiknek fogágyuk, fogínyük olyan beteg volt, hogy a korábbi felfogás szerint valamennyit ki kellett volna húzni.

Ugyancsak helyes, ha egyébként makk egészséges fiatalok rendszeresen szednek Q10-et olyankor, amikor sportolni kezdenek. A legutóbbi sportorvosi kutatások kimutatták, hogy a nagy állóképességet és erőkifejtést igénylő sportok akár jelentősen is gyöngíthetik az immunrendszert. A Q10 megfiatalítja a szervezetet, acélosítja az izmokat és igen jó hatással van az agyműködésre is. A Q10 koenzim vitaminhoz hasonló anyag, emlékeztet az E-vitaminra, ám még annál is erőteljesebb antioxidáns hatású. Q10 koenzim ubikinon néven is ismert. Tízféle közönséges Q-koenzim létezik, de közülük egyedül a Q10 található meg az emberi szövetekben. Természetes forrása a makréla, a lazac, a szardínia, a marhaszív és a marhamáj - ezek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben.

Koenzim Q10 hatása a sportban

Sportolók számára a legizgalmasabb kérdés az, hogy mi a helyzet a Q10 teljesítménynövelő hatásával. Mint írtuk, a Q10 koenzim elengedhetetlen a szervezet energiatermelő folyamataiban, ezért kezdték el vizsgálni, vajon növeli-e a sportteljesítményt, és energizál-e? Az eredmények eltérőek lettek a Q10 teljesítménynövelő hatásával kapcsolatban, teljesítményen általában aerob teljesítményt értettek, maximális aerob kapacitást, oxigénfelvételt, pulzusszámváltozást, teherbírást. Azt több vizsgálat is igazolta, hogy neurológiai rendellenességeknél fellépő fáradékonyságnál, sőt izomgyengeségnél is hatásos a Q10 koenzim kiegészítés. Sportolók esetében egy összefoglaló tanulmány azt írja, hogy 11 komoly vizsgálatot talált a kérdésben, és ebből 6 találta hatásosnak, 5 pedig hatástalannak a Q10 koenzimet. Valóban, körülbelül 50%-os azon vizsgálatok aránya, ahol pozitív hatást gyakorolt a Q10 a sportteljesítményre.

Koenzim Q10 hatása a szívre

Testünk energiával való ellátását a koenzim Q10 biztosítja. Ha a szívizom nem jut hozzá elegendő mennyiségben, akkor képtelen nehéz munkáját megfelelően ellátni. Számos megfigyelés bizonyítja, hogy a Q10 hiány szinte minden egyes vizsgált szívritmuszavaros, ill. szívelégtelenségben szenvedő páciens esetében nagymértékben kimutatható volt. Továbbá a koenzim Q10 képes megakadályozni az érelmeszesedést és csökkentheti a magas vérnyomást. Ráadásul számos olyan vérnyomáscsökkentő szer is lehet forgalomban, amelyek magának a Q10-nek a keletkezését is gátolják. Ezért kifejezetten javasolt, hogy azok a betegek akik úgynevezett béta-blokkolókat (vérnyomáscsökkentőket) szednek, szedjenek rendszeresen Q10-et is.

A nyolcvanas évek végén dr. Per Langsjoen súlyos szívbetegségben szenvedő, 806 beteg adatait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy állapotukban a koenzim Q10 adagolása jelentős javulást hozott. Langsjoen közlése szerint a cardiomyopathia valamennyi formája jól reagált a Q10 bevitelére.

A hosszú távú megfigyelések egyértelműen bizonyították, hogy nemcsak a magas vérnyomás és az isémiás betegségek okozhatnak szívelégtelenséget, koszorúér-megbetegedést és infarktushajlamot, hanem hasonló hatása van a Q10 krónikus hiányának is.

Kutatások feltárták és alkalmazzák az agyműködés rendellenességeinek kezelésében, ha ezek az anomáliák skizofréniával és Alzheimer-kórral függnek össze.

Jó eredményeket értek el az öregedés folyamatának lassításában is, továbbá sclerosis multiplex (az idegrendszer legkülönbözőbb helyein körülírt gócokban jelentkező, a velőshüvely elvesztésével járó kórfolyamat), foggyökérbetegségek, fogínysorvadás és cukorbetegség kezelésében.

Döntő szerepet játszik a Q10 az immunrendszer hatékony működésében és az öregedési folyamatok gátlásában. Mellékhatása nem ismert.

vasar

Kapcsolódó cikkek:

Alzheimer-kór

Demencia

Kapcsolódó videók