Nyomtatás

Friss kutatási eredmények!

A fehérjeszegény tápon tartott anyapatkányok kis súlyú kölykei a születés után megfelelően táplálva gyorsan gyarapodnak, de a szívük gyorsabban öregszik, mint a kontrollállatoké. Angol kutatók szerint koenzim Q adásával a korai szívkárosodás megelőzhető.

Ubikinon vagy koenzim Q (CoQ) – ez az egyetlen zsírban oldódó antioxidáns, amit szervezetünk maga is képes szintetizálni. Fontos szerepe van a mitokondriumok energiatermelésében, és redukált formájában erélyes antioxidáns. Védi a sejtmembránok fehérjéit az oxidatív károsodástól.

A CoQ kardiológiai jelentőségéről az első fontos adatok a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiből származnak. Kimutatták, hogy ha öreg patkányok kaptak CoQ10-készítményt, a bal szívkamra koenzimtartalma szignifikánsan nőtt, és az ilyen patkányszívet az oxidatív folyamatok lényegesen kevésbé károsították. Emberben azt találták, hogy idős szívben a pitvari kötőszövet CoQ10-tartalma a fiatal szívhez képest csökkent, és az ilyen szív az iszkémiára rosszabbul reagált.

A cambridge-i Jane T. Tarry-Adkins és munkacsoportja kutatásainak eredményét a FASEB Journal közölte. A kutatók patkányokon végeztek igen részletes kísérleteket. Voltaképp az állatkísérlet először azt az emberen már korábban megfigyelt jelenséget utánozta, hogy a születéskor kis súlyú babák az átlagosnál gyorsabban nőnek, ha megfelelő anyatejet kapnak. Az állatkísérletekben azt is észrevették, hogy a gyorsabban növekedő állatok később, felnőttkorukban gyakrabban lesznek szívbetegek, mint átlagos súllyal született társaik.

Az angol kutatócsoport olyan tápon tartotta az anyákat, hogy koraszülött kispatkányokat hoztak a világra, majd a kicsiket jól táplált anyákkal szoptatták. Így azok az átlagosnál gyorsabban gyarapodtak, de később hamar kialakultak az aorta és a szív korai kóros elváltozásai. CoQ-kezeléssel ez megelőzhetőnek bizonyult, a koenzim megóvta az állatokat a szabad gyökök okozta oxidatív károsodástól.

A munkacsoport a gyorsan gyarapodó kispatkányokat megvizsgálva azok korai érrendszeri megbetegedését észlelte a nem korán és normális súllyal születő társaikhoz képest. Kimutatták, hogy a hamar bekövetkező érkárosodás a CoQ alacsonyabb szintjével párosult. A koenzim bevitelének növelésével meg tudták akadályozni a kóros eltérések kialakulását.

A vizsgálat másik vezetője, Susan Ozanne professzor fölhívta a figyelmet arra, hogy ez megoldást jelenthet egy súlyos veszély elkerülésére, hiszen tudvalévő, hogy a gyorsan fejlődő gyermekek életük későbbi szakaszában fokozottan hajlamosak a szívbetegségre. A koenzimpótlás egyszerű kezelési, sőt megelőzési lehetőséget kínálhat.


Dr. M. L.

Forrás: www.otszonline.hu

Vásárold meg akciósan a naturshop.hu oldalon!

 
szivesQ1+Q10 kapszula szelénnel és B1-vitaminnal

A termék a Q1 koenzim és a Q10 koenzim egyedülálló párosa, amely egyedi a világon. A készítményben lévő B1-vitamin (tiamin) hozzájárulhat a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. A szelén hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és a pajzsmirigy normál működéséhez.

Vásárold meg most a naturshopon!

Infó: Erdei Anita,
tel.: (06-1) 225-2753,
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Megjelent: 1912 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. augusztus 10. kedd 09:56